Speedtest

Test hier je internetsnelheid en je wifisnelheid. Check dit tegenover je haalbare maximum en verbeter je internet als je klant van KPN bent.

Stap 1: Wat is mijn huidige internetsnelheid?

Wil jij weten hoe snel jouw internet nu is? Doe de speedtest.

Let op: voor het beste resultaat gebruik je de Chrome of Firefox browser.

Start of download speedtest


Welke snelheid kan ik maximaal halen op mijn adres?

Vul je postcode in en bekijk hoeveel internetsnelheid er beschikbaar is op jouw adres

Haal jij al alles uit je KPN Wifi thuis?

Optimaliseer jouw bestaande wifiverbinding thuis.

Verbeter je wifi

Zit je bij een andere aanbieder en heb je een lage snelheid?

Bestel dan hier direct sneller internet van KPN!


Professioneel advies van de KPN-monteur

Heb je hulp nodig bij het verbeteren van je wifi? Of wil je gewoon professioneel advies over het installeren van de beste wifiverbinding bij jou thuis? 
Schakel dan de hulp in van een monteur.

De KPN monteur kan bijvoorbeeld:

  • De wifiverbinding in de gehele woning checken en verbeteren
  • Een wifiversterker installeren
  • Kabels veilig wegwerken

Een afspraak plan je gemakkelijk zelf online in op het moment dat het jou uitkomt.

Afspraak maken

monteur

Gedragscode

Oorzaken traag internet
Traag internet kan diverse oorzaken hebben. De factoren die van invloed zijn op je internetsnelheid verschillen per situatie en/of locatie. Hieronder hebben we een aantal belangrijke factoren voor je op een rijtje gezet.

Oorzaken binnenshuis: De manier waarop je je internet aansluit bij je thuis bepaalt mede de maximale internetsnelheid. Als je bijvoorbeeld je modem niet direct op de hoofdaansluiting aansluit, zal je nooit een optimale internetsnelheid halen. Lees hieronder meer over invloeden op de internetsnelheid.

Punt waar de telefoonlijn het huis binnenkomt: Om een maximale internetsnelheid te halen, sluit je de modem direct aan op het punt waar de telefoonlijn jouw huis binnenkomt. Hoe meer kabels je gebruikt en hoe langer de kabels zijn, hoe lager je internetsnelheid zal zijn. Gebruik een korte kabel bij de hoofdaansluiting.

Bekabeld is altijd sneller dan draadloos: Wanneer je de modem verbindt met deze hoofdaansluiting (het zogenaamde ISRA punt), kun je dat het beste doen met een korte kabel van ongeveer 30 cm. De hoofdaansluiting zit meestal in je meterkast, maar soms zit hij in je woonkamer of kelder. Bekabeld is altijd sneller dan draadloos. Sluit bij voorkeur je computer met een kabel aan op de modem. Een verbinding met een ethernetkabel is altijd sneller en stabieler dan een draadloze wifiverbinding.

Gebruik de juiste kabels: Bij slechte of verkeerde kabels is je internetsnelheid niet optimaal. Gebruik alleen cat5e of cat6 ethernetkabels en géén platte kabels. Alleen cat5e of cat6 ethernetkabels kunnen hoge snelheden aan. De ethernetkabels worden meegeleverd in het installatiepakket van KPN. Gebruik zo min mogelijk koppelingen Vooral in bestaande bekabeling zitten nog wel eens koppelingen. Die kun je beter weghalen, want elke extra koppeling beïnvloedt je snelheid.

Zorg voor de juiste computerinstellingen: De juiste instellingen van je computer en netwerkkaart verhogen je internetsnelheid enorm. Daarnaast is het belangrijk om virussen en andere kwaadaardige programma’s buiten de deur te houden.

Het aantal aangesloten apparaten: Bij gewoon surf- of kijkgedrag kunt u thuis gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk internetten of TV kijken. Maar als u grote bestanden downloadt en tegelijk televisie kijkt of andere online videofilmpjes, is het mogelijk dat uw internetsnelheid slechter wordt. Dit komt omdat een van deze activiteiten dan alle snelheid (dit noemen we bandbreedte) gebruikt waardoor er minder overblijft voor de andere activiteiten. Dit kan vooral gebeuren bij abonnementen van 8 Mb/s tot 20 Mb/s.

Als uw computer updates binnenhaalt, legt dit ook tijdelijk beslag op uw beschikbare bandbreedte. Windows-programmatuur zoekt regelmatig automatisch naar nieuwe updates en haalt deze binnen via het internet.

Naast het gebruik van meerdere computers of iPads, heeft Interactieve Televisie ook invloed op uw internetsnelheid. Interactieve TV en Bellen hebben altijd voorrang op het overige internetverkeer, zoals downloads.

De snelheid en de kwaliteit van de internetverbinding zijn belangrijk voor KPN. We proberen dan ook de gevraagde bandbreedte van TV zo min mogelijk ten koste te laten gaan van de snelheid die de klant afneemt. Dit doen we door, indien mogelijk, de snelheid van uw internetverbinding altijd op de maximaal haalbare technische bandbreedte te zetten tijdens het TV kijken. Dit maximum is voornamelijk afhankelijk van de afstand van uw huis tot de wijkcentrale.

Als u alleen internet heeft, dan zorgen wij ervoor dat u gewoon de snelheid krijgt die past bij uw pakket. De bandbreedte die TV nodig heeft gaat zoveel mogelijk ten koste van de bandbreedte die u over heeft tussen uw maximaal haalbare technische snelheid en de snelheid die past bij uw pakket. Pas als er te weinig snelheid over is, gaat de bandbreedte van televisie ten koste van de bandbreedte van internet en kunt u dus een lagere internetsnelheid ervaren dan u gewend bent.

Hoeveel internetsnelheid heb ik nodig? Welke snelheid heb jij nodig? Dat is voor iedereen persoonlijk. Voer bovenaan deze pagina de speedtest uit en bekijk welke snelheid je maximaal op je adres kan halen.

Oorzaken buitenshuis
Buitenshuis zijn er twee factoren van invloed op de maximale internetsnelheid die je haalt: de afstand tot de wijkcentrale en de internettechniek die beschikbaar is op jouw adres. Lees hieronder meer over deze factoren.

Afstand tot de wijkcentrale bij VDSL of ADSL
Bij VDSL en ADSL heeft de afstand tot de wijkcentrale invloed op de internetsnelheid. Om de afstand tot jouw wijkcentrale zo kort mogelijk te maken (400-800 meter) plaatsen wij meerdere kleine wijkcentrales in bepaalde wijken. Maximale snelheid VDSL en ADSL Met VDSL haal je een internetsnelheid tot 50Mbit/s en een uploadsnelheid van 10 Mbit/s als je binnen 1200 meter van de wijkcentrale woont. De maximale snelheid van ADSL is 20 Mbit/s.

Afstand tot the wijkcentrale bij Glasvezel
Bij glasvezel maakt het niet uit hoe ver je van de wijkcentrale woont omdat lichtsignalen met een snelle laserstraal door de dunne glasvezel worden gestuurd.

Maximale internetsnelheid Glasvezel
Glasvezel is de snelste internetverbinding (maximaal 500 Mbit/s) maar is niet op ieder adres beschikbaar. KPN is voortdurend bezig om meer locaties te verbinden met sneller internet. Op dit moment rolt KPN zowel glasvezel als VDSL (de opvolgers van ADSL) uit in veel delen van Nederland. Nu al is voor meer dan 70% van de huishoudens een snelheid mogelijk van 40 Mbit/s of hoger. Doe de postcodecheck om te controleren welk pakket je kunt bestellen.

De drukte op het internet
De internetsnelheid die je ervaart zal altijd verschillen gedurende de dag. Dit komt omdat de drukte op het wereldwijde internet voortdurend verandert. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt soms overbelast zijn of maar een bepaalde snelheid toelaten, waardoor je mogelijk minder snel surft.

Overige externe factoren die bepalend kunnen zijn voor de snelheid van de internetverbinding zijn de capaciteit van het binnenlandse netwerk en de internationale bandbreedte.

Transparantie Internetsnelheden
Tussen internetproviders en de overheid zijn afspraken gemaakt over de transparantie van de aangeboden snelheden. KPN houdt zich aan deze gedragscode. Download de gedragscode hieronder.

GEDRAGSCODE TRANSPARANTIE INTERNETSNELHEDEN

Type snelheid Uitleg Meten
Geadverteerde download- en uploadsnelheid De maximale tot internetsnelheid zoals gecommuniceerd op o.a. kpn.com behorende bij het gekozen pakket De geadverteerde snelheid is de snelheid die hoort bij je pakket, eventueel beperkt door de maximale snelheid op een adres. Je meet deze snelheid dus op dezelfde manier als de maximale snelheid.
Maximale download- en uploadsnelheid De maximale internetsnelheid op basis van de technische mogelijkheden op een adres eventueel beperkt door de snelheid opgenomen in het contract van de afgenomen dienst 90% van de maximale snelheid moet tenminste in 1 van de 10 uitgevoerde metingen gemeten worden
Normaliter beschikbare download- en uploadsnelheid Hoger dan 85% van de maximale download- en uploadsnelheid De normaliter gemeten snelheid moet in 8 van de 10 metingen gehaald worden
Minimale download- en uploadsnelheid Hoger dan 75% van de maximale download- en uploadsnelheid De minimale snelheid moet in alle metingen beschikbaar zijn

De invloed van televisie en bellen op de internetsnelheid

In ons netwerk deel je je aansluiting tussen je huis en de wijkcentrale niet met andere klanten. We zetten de maximaal beschikbare bandbreedte op je aansluiting in om het verkeer van alle diensten te transporteren. De maximale internetsnelheid wordt beperkt door je contract of de maximaal beschikbare bandbreedte op je aansluiting. Ook op deze aansluiting heeft verkeer voor bellen en televisie voorrang op het internetverkeer (“Quality of Servcie”). Als de maximaal beschikbare bandbreedte is bereikt, kan het betekenen dat bellen of televisiekijken ten koste gaat van de internetsnelheid. Het gaat hierbij om het ontvangen van tv-signalen. Ook als het televisietoestel niet aan staat, maar de tv-ontvanger wel, wordt het tv-signaal verstuurd naar de tv-ontvanger en kan dit ten koste gaan van de internetsnelheid. Dit hangt af van de beschikbare bandbreedte op de verbinding, de maximale snelheid van je internet pakket en hoeveel tv-signalen verstuurd worden. Zonder dit “Quality of Service”-mechanisme kan bellen en televisie merkbaar in kwaliteit verslechteren wanneer er tegelijkertijd een grote download plaatsvindt. Het kijken van televisie heeft dus invloed op de internetsnelheid, dit kan oplopen tot 4mbit (SD) 8mbit (HD) of 20mbit (4K) per tv-ontvanger die aanstaat.

Hoe kun je je internetsnelheid meten?
De snelheid (uitgedrukt in Mbit/s) van je internetverbinding kun je meten via de speedtest op http://kpn-itns.speedtestcustom.com/. Dit is een onafhankelijke speedtest van Ookla.

Het meten van je internetsnelheid moet gedaan worden vanaf je eigen apparaat dat verbonden is via een kabel met de modem. Verouderde apparatuur of apparatuur waarop niet de meest recente updates zijn geïnstalleerd kunnen te lage resultaten geven en moeten niet worden gebruikt. Om de werkelijke snelheid te meten is het noodzakelijk om geen andere diensten te gebruiken die gebruik maken van data (Interactieve TV, bellen, downloaden, browsen etc.). Deze diensten zijn van invloed op de gemeten snelheid en dienen dus uitgeschakeld te blijven tijdens de meting.

Om een realistisch beeld van de internetsnelheid te krijgen is het noodzakelijk om minimaal 10 metingen te doen binnen een tijdspanne van minimaal 3 tot maximaal 7 dagen met in ieder geval een uur tussen elke afzonderlijk meting. Zorg ervoor dat je verbonden bent via een kabel en niet via wifi, dat de Interactieve TV ontvangers uitgeschakeld zijn en ook dat andere apparaten die data verbruiken uitgeschakeld zijn. Noteer het tijdstip, datum en de uitkomst van de meting.

Wat als je de snelheid niet haalt?
Het niet behalen van de te verwachten snelheid kan verschillende oorzaken hebben. Die oorzaken kunnen zowel zijn dat de metingen niet conform het bovenstaande zijn gedaan, als bijzondere omstandigheden in de infrastructuur (bijv. door eerder opgetreden kabelbreuken of andere technische omstandigheden) die ervoor zorgen dat de te verwachten snelheid niet wordt gehaald. Neem in dat geval contact op met onze klantenservice. We kunnen dan onderzoeken wat de oorzaak is en of die kan worden verholpen, of dat een ander abonnement mogelijk beter past.